Schijfremmen: pro's en contra's

Er is de laatste weken heel wat te doen over schijfremmen. Sommige renners vinden die gevaarlijk, anderen zijn dan weer voorstander. “Het grootste voordeel is dat je er meteen mee stilstaat als je remt, het nadeel is dat een bandenwissel langer duurt.”

Tom Boonen is een fervent voorstander van schijfremmen en ook Stijn Devolder is pro. Hij begrijpt de commotie errond eigenlijk niet. “Het is de beste verbetering die ik ooit op een fiets heb geweten in mijn carrière.”

Tim Dejonghe, mecanicien bij Veranda’s Willems – Crelan legt uit waarom schijfremmen zo handig zijn. “Bij dit slechte weer moet je met een traditionele velgrem eerst hard remmen om je velg proper te maken en dan pas ga je echt beginnen remmen. Met een schijfrem stop je direct.”

Veilig
Een aantal renners vinden de schijfremmen niet veilig omdat ze scherp zouden zijn, maar dat is nonsens zegt Dejonghe. “Die zijn helemaal niet scherp, ze zijn zelfs afgerond.”

Ex-wielrenner Gianni Meersman koerste zelf nooit met schijfremmen maar ziet er ook de voordelen van in. “Toch is er ook een nadeel. Wanneer je lek rijdt, duurt het veel langer om van wiel te wisselen.”