Oud-renners blij met Armstrong, Muyters niet

Er komen heel wat verschillende reacties op de komst van Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen. Ex-renners als Johan Museeuw en Peter Van Petegem vinden het een goede zaak, Vlaams minister van Sport Philippe Muyters vindt het een verkeerd signaal.

Armstrong zal tijdens de Ronde eregast zijn. Best opmerkelijk, want Armstrong is een dopingzondaar die door de Internationale Wielerunie UCI levenslang geschorst is. Volgens oud-renners Johan Museeuw en Peter Van Petegem is het een goede zaak om Armstrong uit te nodigen op een van de grootste wielerwedstrijden van het jaar.

"Moordenaar sneller vergeven dan Lance"
“Hij heeft inderdaad een bekentenis moeten afleggen, ikzelf ook”, begint Museeuw. “Waarschijnlijk geeft hij ook een lezing over wat er is gebeurd. Dat kan alleen maar positief zijn voor de wielersport en voor de jeugd. Onze generatie was inderdaad verkeerd, maar mensen moeten ook de kans krijgen om hun woord eens te uiten.”

“We leven in een maatschappij waarin moordenaars sneller vergeven worden dan Armstrong”, klinkt het bij Peter Van Petegem. “Er zijn ook andere renners met een dopingverleden die nog welkom zijn in bijvoorbeeld de Tour.”

"Verkeerd signaal"
Een forse tegenstem komt er van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. Hij vindt het een verkeerd signaal om Lance Armstrong eregast te maken tijdens de Ronde van Vlaanderen. “Als een publiciteitsstunt vind ik het fantastisch gevonden, maar naar de eerlijke sporter en zuivere renner toe is het geen goed signaal.”