Froome: "Ik heb geen regels gebroken"

In een interview met de Britse openbare omroep BBC heeft de in opspraak geraakte Britse wielrenner Chris Froome uitgebreid zijn onschuld bepleit. "Ik heb absoluut geen enkele regel overtreden", zei de viervoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk. Verder zegt hij begrip te hebben voor de negatieve reacties.

"Ik heb niet meer genomen dan de toegestane hoeveelheid. Dit was geen positieve test. Ik ben ervan overtuigd dat deze waarheid uiteindelijk duidelijk wordt. Maar ik begrijp dat dit nieuws een grote schok is voor het publiek."

Astma
Gisteren werd bekend dat Froome dit jaar tijdens de Ronde van Spanje, die hij won, positief heeft getest op Salbutamol. Dat is een geneesmiddel tegen astma. De 32-jarige wielrenner heeft toestemming om het middel te gebruiken, maar volgens de Internationale Wielerunie UCI heeft hij de toegestane waarde overschreden. Daarvoor moet Froome zich nu verantwoorden bij de UCI.

"Ik kan de reacties van veel mensen begrijpen", reageert Froome. "Zeker gezien het verleden van het wielrennen. Maar dit is een andere zaak. Ik weet wat de regels zijn. Ik weet wat de limieten zijn en ik ben nooit over deze limieten gegaan. Ik heb een heel duidelijke routine bij het gebruik van mijn inhalator. Al deze informatie heb ik aan de UCI gegeven om ze te helpen dit tot op de bodem uit te zoeken."

Reputatie
Volgens Froome is zijn reputatie door deze zaak niet blijvend beschadigd. "Nee. Ik ben een professionele wielrenner, die al tien jaar met astma koerst en de verschijnselen daarvan behandelt. Ik kan alleen maar blij zijn dat de UCI mij om meer informatie heeft gevraagd om de nog openstaande vragen in te vullen."