Fans Mechelen met feestboot naar bekerfinale

Niet alleen de supporters van Gent zijn klaar voor de bekerfinale, ook de fans van KV Mechelen kunnen amper wachten. Heel wat fans gingen vandaag zelfs met een speciale ‘feestboot’ naar Brussel, waar vanmiddag de finale plaatsvindt.

KV Mechelen heeft woensdag liefst 46 dagen geen wedstrijd met inzet meer gespeeld sinds de gewonnen finale van de Proximus League tegen Beerschot Wilrijk en kwam de voorbije weken enkel nog vriendschappelijk aan de bak tegen het al gedegradeerde Lokeren en Thes Sport, de seizoensrevelatie uit de amateurreeksen. KVM is de sportieve kampioen uit de tweede klasse, maar weet momenteel niet eens of het volgend seizoen in de Jupiler Pro League mag uitkomen en of het - bij winst in de finale tegen Gent - Europa in mag. De club wordt immers vervolgd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor mogelijke wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen. In dat geval ligt Anderlecht op vinkenslag, want dan zou het ticket voor de EL-groepsfase naar de nummer drie in de JPL gaan en speelt de nummer vijf uit Play-off I nog een finale tegen de winnaar van Play-off II voor het laatste Europese ticket.

De laatste tweedeklasser die de finale wist te bereiken, was Lommel in 2001. Toenmalig eersteklasser Westerlo pakte toen zijn voorlopig enige prijs na een 1-0 zege. Malinwa staat voor de zesde keer in de finale van de Beker van België. Dat gebeurde tien jaar geleden voor het laatst. Toen nam Racing Genk de oppergaai mee naar Limburg. KV Mechelen won de Beker één keer, in 1987, en was daarnaast ook nog in 1967, 1991 en 1992 verliezend finalist. De Mechelaars kunnen geschiedenis schrijven, want er kon nog maar één keer een tweedeklasser de Beker winnen: in 1956 haalde Doornik het van reeksgenoot Verviers. In totaal is het ook nog maar de zesde keer dat een tweedeklasser de finale haalt.