22 hooligans van Antwerp naar rechtbank

De raadkamer in Antwerpen heeft deze ochtend 22 hooligans van voetbalclub Antwerp doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De mannen vielen vorige zomer drie bussen aan waarin supporters van Beerschot-Wilrijk zaten. Ze bekogelden de bussen toen met bengaals vuur en sloegen ook enkele passagiers.

De bussen waren op 13 augustus 2017 op de terugweg van een uitwedstrijd in Lier. Antwerp-hooligans stonden de supporters op te wachten op het Gemeenteplein van Mortsel en bekogelden de bussen met stenen. Vervolgens kwam het tot een confrontatie met een aantal inzittenden. 

De politie verzamelde camerabeelden uit de buurt en kon zo de amokmakers identificeren. In oktober volgden de eerste arrestaties. De hoofdverdachten zaten twee maanden in voorhechtenis en werden eind vorig jaar onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Ze kregen een stadion- en horecaverbod opgelegd en mochten drie uur voor en na een wedstrijd niet buiten komen. Die voorwaarden moeten ze nog tot juni naleven.

Eentje gaat vrijuit
Het parket wilde 23 verdachten voor de rechtbank brengen. De raadkamer zag voor één van hen onvoldoende aanwijzingen van schuld en stelde hem buiten vervolging. De 22 anderen zullen zich binnenkort voor de rechtbank moeten verantwoorden voor bendevorming, het aanrichten van vernielingen en het toebrengen van slagen en verwondingen. 

Vier verdachten worden als aanstokers aanzien. Ze zouden de aanval op de supportersbussen gepland hebben, nadat één van hen het op café aan de stok had gekregen met enkele Beerschotsupporters. Zij riskeren celstraffen tot tien jaar.