Zo kondigde Michel val van regering aan

Premier Charles Michel kondigde gisteravond in de Kamer aan zijn ontslag aan te bieden. Dat besliste hij nadat hij zijn oranje-blauwe minderheidsregering niet kon redden. De koning heeft zijn ontslag in beraad genomen.

"Ik heb de kans gehad om daarnet op het spreekgestoelte mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan", sprak de premier. "Maar ik moet vaststellen dat die oproep niet overtuigd heeft. Ik heb begrepen tijdens de schorsing dat de oproep niet gehoord werd. Ik moet dat respecteren en daar akte van nemen." Na zijn aankondiging kreeg de premier applaus van de voltallige regering.

Michel probeerde zijn oranje-blauwe minderheidsregering gisteren nog te redden door uitgesproken de hand te reiken naar de (centrum-)linkse oppositiepartijen. Hij wilde onder meer praten over klimaat, migratie en een lagere elektriciteitsfactuur en wou de sociale partners consulteren over de arbeidsdeal. De premier wou voor volgend jaar ook werken op basis van voorlopige twaalfden.

Bekijk ook: