Waarom het vandaag rommelde bij Groen

De stemming over 'Samen', de lijst waarmee sp.a en Groen volgend jaar in Antwerpen naar de kiezer willen trekken, liep vandaag niet zo vlot bij Groen. Een kwart van de militanten stemde tegen de lijst, bij sp.a was dat maar een iemand. "Groen heeft vorige week te vroeg victorie gekraaid", legt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester uit.

Een van de personen die geen voorstander was van de samenwerking met de socialisten van sp.a, was voormalig voorzitter Mieke Vogels. "Het gaat goed met Groen en we hebben een aantal duidelijke standpunten. Als je samengaat met een partij als sp.a dan worden die standpunten minder duidelijk en moet je voor de verkiezingen al water bij de wijn doen", zegt ze aan VTM NIEUWS. Vogels heeft daarom ook tegen gestemd.

Slechte timing
Daarnaast kwam er ook heel wat kritiek op de timing van de aankondiging van de samenwerking. Die aankondiging werd vorige week vrijdag al gedaan en het congres volgde nu pas. "Groen is geen klassieke follow-the-leader-partij, maar een partij van de basisdemocratie waarin de leden hun zeg willen hebben", legt De Meulemeester nog uit.

En die kritiek op de timing was er ook bij Vogels. “Er was inderdaad wat gemorrel, dat geef ik grif toe. Dit is niet de manier waarop normaal binnen Groen gewerkt wordt”, had Vogels daar nog op te zeggen.

Toch legt Vogels zich bij de beslissing van een groot deel van de leden neer. “Nu gaan we er samen voor”, klinkt het nog.