Vuye en Wouters: "N-VA liegt"

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters halen uit naar hun vroegere partij, N-VA. Er kan in België veel gesplitst worden, zeggen ze, maar de N-VA houdt het zelf tegen. Er zijn leugens verteld, er is veel onwil bij N-VA, klinkt het. Vuye en Wouters moesten een half jaar geleden opstappen omdat ze het niet eens waren met de communautaire koers van de partij. Nu zetelen ze als onafhankelijken.

De N-VA twaalf jaar geleden: Bart De Wever naar de scheepslift van Strépy met vrachtwagens vol vals geld om de transfers van Vlaanderen naar Wallonië aan te klagen. Een decennium later zit de partij ook in de Belgische regering, in september stappen Vuye en Wouters uit de partij omdat communautaire hervormingen niet mogelijk zouden zijn.

"We willen benadrukken dat een politieke hervorming wel mogelijk is en dat er geen juridische belemmeringen zijn", zegt Hendrik Vuye. Leugens dus. De politieke vriendschap van weleer met N-VA'ers is helemaal kapot. "We willen bewijzen dat het leugens zijn", zegt Wouters. "Er zijn heel simpele oplossingen voor de alarmbel en de belangenconflicten."