Voorstel CD&V: “verlaag btw op pruiken”

Regeringspartij CD&V wil de btw op pruiken en haarstukken verlagen van 21 procent naar 6 procent voor mensen die hun haar verliezen door een ziekte. Reden daarvoor is de hoge kostprijs van pruiken, hoewel ze geen luxeproduct zijn voor bijvoorbeeld kankerpatiënten. CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle diende een wetsvoorstel in om het tarief te verlagen. 

Een haarstukje kost gemiddeld 800 euro en vaak nog een pak meer. Nu wordt een haarprothese of haarstuk gezien als een luxeproduct, onder welke omstandigheden dan ook. Dat betekent dat er een btw-tarief geldt van 21 procent. 

Alleen is een haarprothese voor veel patiënten geen overbodige luxe, zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle. Daarnaast hebben deze patiënten doorgaans al erg hoge medische kosten. "Deze mensen worden al vaak geconfronteerd met torenhoge kosten. Dat zelfs na radio- of chemotherapie het tarief van luxeproducten geldt, is niet te verantwoorden", zegt Muylle. 

Naar 6 procent btw
De ziekteverzekering komt maar voor een deel tussen bij haarstukken en -protheses voor medisch gebruik. Het gaat dan om 180 of 270 euro bij tijdelijke of blijvende kaalheid. Daarom wil CD&V de btw voor pruiken verlagen voor mensen die hun haar verliezen door ziekte. Momenteel bedraagt die 21 procent, maar die moet volgens de christendemocraten naar beneden tot 6 procent. De btw-verlaging moet de financiële drempel verlagen. 

"Het zou zonde zijn dat mensen deze aankoop uitstellen of gewoonweg niet doen, terwijl ze er echt wel nood aan hebben. Mensen hebben recht op levenskwaliteit in elke fase van hun leven, ook tijdens een zware ziekte", zegt Muylle.