"Vennootschapsbelasting niet van tafel"

De vennootschapsbelasting is niet van de onderhandelingstafel. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de studio van VTM NIEUWS. Het thema zorgde al eerder voor wrevel binnen de federale regering. N-VA wil die absoluut omlaag. Kan niet zonder meerwaardebelasting, vindt CD&V.

Bij de persconferentie over de begrotingscontrole werd er vanmorgen met geen woord gerept over een verlaging van de vennootschapsbelasting. "Die was nu niet aan de orde", legt Jambon uit. "Bij deze controle moesten we kijken of de begroting lijn hield met onze bedoelingen."

Toch blijft die verlaging een belangrijk punt voor N-VA, die daarover in de clinch ging met CD&V. De christendemocraten stelden zich de vraag hoe die gefinancierd ging worden.

"Iedereen, zelfs de oppositie, vindt dat onze nominale tarieven te hoog zijn en dat we de vennootschapsbelasting moeten aanpassen", houdt Jambon voet bij stuk.

"Besparing bij politie deels terugschroeven"
Zelf is de minister tevreden met de voorgestelde controle. "We hebben nu meer ruimte om aan de vragen van de politie te voldoen." De federale politie is het slachtoffer geworden van besparingsmaatregelen, en die kunnen volgens Jambon nu gedeeltelijk worden teruggeschroefd.

"We hebben in 2015 200 miljoen, in 2016 400 en nu nog eens 300 miljoen euro vrijgemaakt. De kritiek van de politie was wel terecht dat dat geld voornamelijk naar terreurbestrijding ging."

En daardoor vielen bepaalde diensten zoals bijvoorbeeld de wegpolitie uit de boot. Daar waren besparingen aangekondigd, die nu kunnen worden teruggeschroefd.