Dossier Verkiezingen Nederland

Van Grieken: "Koran verbieden is dom"

Vlaams Belang heeft veel gemeen met Geert Wilders (PVV) maar "de Koran verbieden is heel dom". Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Meulemeester in Debat, waar hij in discussie ging met Imade Annouri (Groen). "Boeken verbieden is iets heel dom."

Een Koranverbod is één van de punten in het summiere verkiezingsprogramma van het extreemrechtse PVV. Hoewel Vlaams Belang zich in de 'de-islamisering' van Wilders grotendeels kan vinden, gaat een verbod op de Koran een brug te ver. "We hebben veel gemeen met Wilders maar een Koran verbieden hebben we nooit gewild", zegt Van Grieken.

"Boeken verbieden, daar doen we niet aan mee met Vlaams Belang. Boeken moet je net lezen om je tegenstander te kennen. Veel dingen die Islamitische Staat doet, staan gewoon in de Koran. Boeken moet je publiceren, boeken moet je lezen."

Distantiëren
"Het siert u, zou ik bijna zeggen, dat u zich distantieert van die uitspraak van Geert Wilders", reageert Imade Annouri (Groen), "Er zijn nog andere uitspraken waarvan u zich beter zou distantiëren." Daar is Van Grieken het minder mee eens. "Dat zal ik zelf wel uitmaken, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken."

Bekijk hier het volledige debat: