Tobback: "Lorin Parys is overloper en opportunist"

Na 23 jaar als burgemeester van Leuven moet Louis Tobback (sp.a) volgend jaar de sjerp doorgeven. Van kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA) is hij alvast niet bang. "Ik hou niet van overlopers", zegt Tobback in 'De Meulemeester in Debat. De Burgemeesters'. "Er is te veel opportunisme bij, een ongezonde dosis."

N-VA eindigde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen als tweede partij in Leuven en lijsttrekker Lorin Parys profileert zich als hét alternatief voor de gedoodverfde opvolger Mohamed Ridouani (sp.a). Maar bij de vorige lokale stembusslag was Parys nog voorzitter van de Open Vld, al kwam hij toen niet op bij de verkiezingen door zijn betrokkenheid met Uplace. Puur opportunisme, vindt Tobback.

"Ik hou niet van overlopers"
“Om eerlijk te zijn, we houden dat onder ons: ik hou niet van overlopers”, zegt Tobback. “Waarom zou ik vandaag de leiding hebben van deze partij, tot de conclusie komen dat ik me vergist heb en dan de leiding opeisen in de andere partij? Ik moet dat niet. Mij hindert dat, er is naar mijn goesting te veel opportunisme bij.”

"Positieve campagne voeren"
Lorin Parys wil zelf niet ingaan op de verwijten van Tobback. "Wij willen een positieve campagne voeren. Iedereen weet dat als Tobback modder ziet liggen, is hij zoals een muskiet op een nudistenstrand", reageert Parys aan VTM NIEUWS. "Dit is het bewijs dat er een nieuwe bestuursstijl nodig is in Leuven, waar nu iedereen wordt afgeblaft die kritisch is."

"Niet met N-VA samenwerken"
Tobback ziet sp.a ook niet samenwerken met N-VA. "Met de N-VA die ik door Bart De Wever belichaamd ziet, kan dat volgens mij niet. Hoe moet de kiezer geloven dat je als socialisten een akkoord krijgt met een rechtse partij? Dat leidt tot bont en blauw."

Ook in Leuven ziet Tobback geen coalitie met N-VA. "Ik moet geloven dat de N-VA - die in Leuven vertegenwoordigd wordt door een oud-Vld'er bovendien - niet de sociale ingesteldheid heeft of minstens akkoord is met De Wever wat betreft de aanpak van de sociale zekerheid en ook over andere aspecten in de samenleving, die de mijne niet zijn."

Wederzijds
Ziet N-VA zich dan wel samenwerken met sp.a? "We sluiten niemand uit, maar dat is erg onwaarschijnlijk", zegt Parys aan VTM NIEUWS. "Er is nood aan een breuk met het verleden en samenwerken met de partij die de huidige bestuursstijl verpersoonlijkt, lijkt ons dan niet goed."

(Lees verder onder de video)

Te dictatoriaal?
Eén van de verkiezingsthema's in Leuven is een 'nieuwe bestuursstijl' want critici noemen Tobback soms nogal dictatoriaal. Een verwijt dat Tobback wegwuift: "Ik denk dat het vooral bij gebrek aan beter is dat men het op dat thema probeert te spelen. Hoe Leuven gegroeid is over de laatste jaren, daar kun je geen oppositie voeren. Dus moet je iets gaan zoeken, zoals zeggen dat er niet genoeg inspraak is."

(Lees verder onder de video)

Bekijk hier het volledige debat:

Beluister hier het volledige debat op onze podcast: