'State of the Union': wat is het?

Premier Charles Michel legt deze namiddag zijn State of the Union af in de Kamer. Maar wat houdt dat precies in en waarom gebruiken we daar een Engelse term voor? Fractievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) legt uit.

De State of the Union luidt de officiële start in van het politieke jaar. Voor fractievoorzitter Patrick Dewael is het zelfs het hoogtepunt van het politieke jaar. “Bij de politieke rentree stelt de regering de Kamer in kennis van haar beleidskeuzes voor het komende jaar. Daar wordt de komende dagen dan grondig en heftig over gedebatteerd in de Kamer”, zegt hij aan VTM NIEUWS. 

Komende donderdag vindt de vertrouwensstemming plaats. Dan geeft de Kamer al dan niet de steun aan de regering om haar beleid uit te voeren, zodat de regering met haar plannen aan de slag kan.

Waar komt het vandaan?
De State of the Union – zowel het woord als de beleidsverklaring zelf - werd gelanceerd door Jean-Luc Dehaene. “Het woord doet denken aan de Verenigde Staten van Amerika. Dehaene vond dat ook ons land nood had aan zo een algemeen politiek debat. In Amerika is dat al lang een traditie, nu begint het ook bij ons stilaan een traditie te worden”, zegt Dewael.