Somers spuit mist over Mechels kartel

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) laat in het midden of hij voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog met Groen naar de kiezer trekt. “We beslissen pas in januari. We zijn heel tevreden, maar zelfs als je tevreden bent, betekent dat niet dat je met elkaar door moet”, zegt hij aan VTM NIEUWS, in het online debatprogramma ‘De Meulemeester in Debat’.

Somers is al zeventien jaar burgemeester van Mechelen, de zes laatste daarvan regeerde hij samen met Groen. Het kartel dat iedereen in de stad ook voor oktober 2018 verwacht. Maar Somers spuit toch nog mist: “We hebben een eigenzinnige formule in Mechelen, maar we beslissen pas in januari. Nu gaan we evalueren. We nemen rustig de tijd om de voor- en nadelen af te wegen”, klinkt het.

Toch is Somers niet blind voor wat het kartel opgeleverd heeft: “De formule heeft gewerkt. We hebben Mechelen uit een dal gehaald en veel mensen kijken nu naar onze stad. Het heeft ons ook toegelaten om buiten de partijlijnen te kleuren. Om de clichés van de partijen te overstijgen en te focussen op het Mechelse belang, in plaats van het partijbelang.” De vraag lijkt dan ook vooral: denkt Somers het kartel nog nodig te hebben of schat hij de sterkte van de eigen partij groot genoeg in om alleen naar de Mechelse kiezer te trekken?