Schauvliege: "Me niet laten inpakken door N-VA en Open Vld"

De Vlaamse regering heeft gisteren een akkoord bereikt na een zogenaamde ‘superministerraad’. Het statiegeld op plasticflessen en blikjes komt er niet. “Toch ben ik blij met de uitkomst”, zegt minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in VTM NIEUWS. “Ik heb me zeker niet laten inpakken door N-VA en Open Vld.”

CD&V pleitte al een tijdje voor statiegeld op plasticflessen en blikjes, maar dat zit nu dus niet in het zomerakkoord. “We hebben een plan goedgekeurd dat ambitieus is", aldus Schauvliege. "Er komt onder meer een verbod op plastic bekers op festivals en de gratis kassazakjes in winkels verdwijnen. Vanaf 2022 wordt 90 procent van de drankverpakkingen gerecycleerd. Als dat niet gebeurt, volgen er boetes.”

Oppositiepartij Groen zei gisteren dat de statietaks een eersteklasbegrafenis kreeg, maar daar is Schauvlieghe het niet mee eens. “Als in 2023 de doelstelling niet behaald is, kan het statiegeld er nog steeds komen. De mentaliteitswijziging is er alleszins al, mensen zijn ermee bezig, praten erover en zoeken naar alternatieven.”