Rutten: "N-VA gaat voorbij aan menselijkheid"

Voor Open Vld is N-VA een partij die “voorbijgaat aan de menselijkheid”. Dat zegt voorzitster Gwendolyn Rutten in een gesprek met VTM NIEUWS. Rutten doelt met die uitspraak vooral op de houding van N-VA in het pensioendossier en na de beruchte opkuis-tweet van Theo Francken.

De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid over de beslissing van de federale regering inzake pensioenen voor werkloze vijftigplussers. Die dreigden pensioenrechten te verliezen, maar uiteindelijk schuift de regering de beslissing daarover voor zich uit. Voorlopig verandert er niets.

“Je moet in dat debat heel menselijk zijn. Als ik N-VA hoor, dan willen ze 50+’ers die werkloos worden nog eens extra straffen. Dat vinden wij niet fair. Als mensen hun best doen en effectief solliciteren, op een arbeidsmarkt waar ze minder kansen hebben, moet je ze dan nog eens sanctioneren?”, vraagt Rutten zich af.

Het mag duidelijk zijn dat de discussie over de pensioenen nog niet gesloten is. En dat Open Vld hard van leer trekt tegen coalitiepartner N-VA: “Ze benaderen het heel cijfermatig, heel algemeen. Wij bekijken het heel menselijk, willen inzetten op bijscholing en mensen faire kansen geven. Terwijl de lijn van N-VA heel hard is, ze gaan voorbij aan de menselijkheid”, is Rutten scherp.

Berisping voor Francken
De voorzitster van Open Vld herhaalt die uithaal als het gaat over staatssecretaris Theo Francken. Hij zorgde voor ophef door op Twitter te zeggen dat hij het Maximiliaanpark zou opkuisen. Achteraf stuurde Francken bij door te benadrukken dat hij de problemen wil opkuisen, niet de mensen. “Ik ben de tel kwijt van hoe vaak Francken zich al heeft moeten excuseren”, klinkt het bij Rutten.

“We kunnen de miserie van de wereld hier niet binnenhalen en we moeten streng blijven voor onze veiligheid”, legt Rutten uit. “Maar ook hier gaat het om mensen. Iemand die staatssecretaris is, moet menselijk blijven, ook in moeilijke situaties”, berispt ze Francken.