Rutten: "Francken moet Calimero-helm niet opzetten"

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt niet dat er bij de kritiek op N-VA in het schandaal rond de humanitaire visie sprake is van een politieke afrekening. "Men hoeft die Calimerohelm niet op te zetten", zei ze vandaag in de studio van VTM NIEUWS.

"Gewezen staatssecretaris Theo Francken zegt dat het gaat om één rotte appel. Maar het is wél een partijappel, en het is bovendien ook zijn mand", gaat Rutten verder.

Afrekening
Francken kreeg de voorbije dagen de wind van voren in het dossier van de humanitaire visa. Aanleiding is het schandaal rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Hij zou humanitaire visa hebben geregeld voor oosterse christenen, in ruil voor betaling. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet-Francken. De manier waarop sommigen nu forse kritiek geven, is volgens Francken een staaltje van politieke afrekening en getuigt van bloeddorst.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zei aan VTM NIEUWS dat de wellust van andere partijen groot is."Het is het doel van andere partijen om ons uit evenwicht te brengen, om Theo electoraal een kopje kleiner te maken", zo zei De Wever.

Calimero
Dat N-VA daarmee in een soort slachtofferrol kruipt, begrijpt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dan weer niet. Zij vindt het terecht dat mensen boos zijn over dit dossier van "georganiseerde mensensmokkel". "Regels zijn regels, ook voor partijmilitanten van de N-VA", aldus Rutten. Zij vindt het vreemd dat N-VA nu de "Calimerohelm" op zet.

"Francken gebruikt graag de ik-vorm als het goed gaat. Dan moet hij die ik-vorm ook gebruiken als het niet goed gaat", aldus Rutten.