Rutten: "Denken over fiscaliteit van morgen"

Gwendolyn Rutten (Open Vld) deed gisteren heel wat stof opwaaien. In een interview met Het Belang van Limburg stelde ze voor om het fiscale voordeel voor huisvrouwen af te schaffen. “Wij denken na over de fiscaliteit van de toekomst”, slaat Rutten terug in een gesprek met VTM NIEUWS.

De fiscale situatie vandaag is zo: gezinnen met één kostwinner en één iemand die voor het gezin zorgt, krijgen daar een fiscaal voordeel voor. Dat in vraag stellen is dus meteen een zeer gevoelige snaar raken. “Maar ik wil duidelijk zijn: we willen niets veranderen voor wie dat systeem nu gebruikt”, legt Rutten uit.

“De realiteit is nu helemaal anders. Je hebt eenoudergezinnen, alleenstaande mama’s, en ga zo maar door. We moeten de fiscaliteit hervormen. We moeten kijken naar de toekomst”, aldus Rutten.

De kritiek was niet mals. Onder andere CD&V kraakte het idee meteen af. “Ze moeten hun rol spelen natuurlijk. Maar realiteit is dat de helft van de huwelijken spaak loopt. Het is dus niet logisch dat je enkel fiscaal voordeel geeft aan mensen waarin één iemand werkt en één iemand thuisblijft. Straks organiseren we zo mee de armoede van morgen.”