"Regering kibbelt pensioendossier kapot"

Afscheidnemend ABVV-topman Rudy De Leeuw is niet tevreden met de manier waarop het pensioendossier vordert. “Er is alweer gekibbel in de regering, en daardoor is men het pensioendossier aan het kapotkibbelen”, zegt hij in de studio van VTM NIEUWS.

Het pensioendossier veroorzaakt inderdaad al maanden wrevel. Deze week bereikte minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) nog een akkoord met de vakbonden over een lijst met zware beroepen, maar die stootte op heel wat kritiek. En dat stemt De Leeuw niet optimistisch.

“Alweer is er veel gekibbel binnen deze regering. Zij die het hardst roepen, zijn zij die twee of zelfs drie beroepen doen. En die mensen kunnen moeilijk over een zwaar beroep spreken”, haalt De Leeuw uit.

“Daarnaast heeft de overheidsvakbond op het overleg nog een aantal opmerkingen gegeven op de voorgelegde lijst, omdat ze geen kat in een zak willen kopen. Op deze manier is men het dossier aan het kapotkibbelen.

1.500 euro pensioen
En wat pensioenen betreft, pleit De Leeuw al een hele tijd voor een minimumpensioen van 1.500 euro. "Ik vind dat die maatregel duidelijk doorklinkt, en ze wordt stilaan gedragen door meerdere partijen. Toch heb ik gehoord dat minister Peeters (CD&V) zegt dat het twee miljard kost en dat teveel is. Maar wij hebben het berekend en dat is perfect betaalbaar. De taxshift alleen al bedroeg zeven miljard en daarvan is drie à vier miljard niet van teruggefinancierd. Het is een politieke keuze", zegt De Leeuw nog.

Bekijk ook: