Regering bekvecht over flexi-jobs

Open Vld en CD&V bekvechten over de zogenaamde flexi-jobs in de horeca. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft de sociale partners om een evaluatie gevraagd van het systeem. Zolang die er niet is, wil hij het systeem niet uitbreiden naar andere sectoren. En daar dringt Open Vld net op aan.

Wie een vaste job heeft en voltijds of vier vijfde werkt, mag al bijna een jaar onbeperkt bijverdienen in de horeca zonder extra belastingen te betalen. De werkgever moet alleen een sociale bijdrage van 25 procent betalen. Volgens Open Vld zijn door het systeem al bijna 20.000 mensen in de horeca aan de slag en zij willen het systeem dan ook uitbreiden naar andere sectoren. 

Coalitiepartner CD&V is echter minder enthousiast. Uit een studie die Peeters zelf heeft laten uitvoeren, moet blijken dat de toename van de werkgelegenheid voor minder dan de helft aan de flexi-jobs te danken is. "Het aantal flexi-jobs blijft marginaal, vergeleken met de totale tewerkstellingscijfers van de sector", schrijft Peeters in een brief aan de sociale partners. Hij heeft dus geen oren naar het uitbreiden van het systeem naar andere sectoren.