Polarisering troef in voorzittersdebat

Voor de eerste keer in twee jaar tijd gingen de Vlaamse partijleiders vanavond rechtstreeks met elkaar in debat. VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester modereerde het voorzittersdebat dat er vaak hard aan toe ging. Ironisch genoeg vielen de zwaarste woorden als het ging over het gepolariseerde taalgebruik.

Vooral een campagnebeeld van Vlaams Belang schoot bij veel voorzitters in het slechte keelgat. De partij maakte een lijstje van dingen die we hadden kunnen krijgen voor ons belastinggeld, "maar we kregen enkel immigranten". Daarbij stond onder meer een foto van Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Excuses
Met niet veel woorden lijkt Van Grieken toe te geven dat dat erover was. “Als zij zich als persoon geviseerd voelt, dan vind ik dat jammer en wil ik me daarvoor verontschuldigen.” Maar erna lijkt Van Grieken die excuses weer terug te trekken: "Mag het nog in dit land om kritiek te hebben op de partij bij uitstek die voor open grenzen pleit?"

(Lees verder onder de video)

"Ronduit degoutant"
Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) namen het op voor hun Groen-collega en haalden zwaar uit naar Van Grieken. “Het is ronduit degoutant dat men mensen als Meyrem Almaci misbruikt. Mensen die hier geboren zijn, gestudeerd hebben en bijdragen om uw partijfinanciering te betalen”, zei een vurige Beke.

Excuses
Rutten ging nog een stapje verder en viel Van Grieken persoonlijk aan. "Jij komt nog niet tot de enkels van Meyrem!", beet ze haar Vlaams Belang-collega toe. "Welke boodschap geef je aan al die mensen die samen aan de toekomst bouwen?"

(Lees verder onder de video)

"U bent geen haar beter dan de rest"
Onvermijdelijk kwam ook het taalgebruik van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan bod. "We zijn het eens over de aanpak van de asielcrisis, maar die eensgezindheid wordt ondermijnd door de communicatie", zei Beke. "Dat is nu eenmaal de politieke arena", nuanceerde Bart De Wever. "Als je zegt dat het vroeger beter was, is je geheugen gewoon slecht."

Almaci was het daar hartsgrondig mee oneens. Maar dat leverde haar een fikse aanval van De Wever op. "Mevrouw Almaci, kom eens van uw moral high ground. U bent geen haar beter dan de rest. Dat hoeft ook u niet te zijn, maar doe dan niet alsof."

Bekijk hier het fragment: