Peeters: "N-VA moet meer respect tonen"

Vice-premier Kris Peeters (CD&V) vindt dat N-VA “als grootste partij meer respect moet tonen voor zijn coalitiepartners”. Dat zei hij in ‘De Meulemeester in Debat: De Burgemeesters’ op vtmnieuws.be. “Wanneer men zo’n slagen onder de gordel geeft, is dat een bewijs van geen respect, zeker als grootste partij in de meerderheid, zowel in Antwerpen, Vlaanderen als op het federale niveau.”

“De grootste partij moet de coalitie bij elkaar houden en ervoor zorgen dat andere partijen zich goed voelen in de coalitie. Dat is de verantwoordelijkheid van de grootste partij in een meerderheid”, zegt Peeters. “Let dus op wanneer je je coalitiepartners beledigt.”

Maar CD&V haalt soms toch ook uit naar N-VA? “Wij hebben de verantwoordelijkheid van de grootste partij nu niet, maar we hebben die wel jaren gehad, we weten hoe dat werkt”, zegt Peeters. “Ik heb respect voor Bart De Wever, de N-VA en de andere partijen. Wij verwachten dat zelfde respect.”

Burgervader
Als het over respect gaat, zou Peeters het in Antwerpen anders aanpakken dan burgemeester Bart De Wever. “Wij willen dat iedereen in Antwerpen zich goed voelt en er zijn voorbeelden waar de dialoog niet meteen is opgestart. Ik denk aan de problematiek van Borgerhout en de allochtone jongeren die zich uitgesloten voelen”, zegt Peeters. “Een burgemeester moet meer een burgervader zijn.”

"Geen contact met De Wever"
Dat het persoonlijk niet botert tussen Peeters en De Wever is geen geheim. “Er is geen persoonlijk contact meer”, geeft Peeters toe. “Ik betreur dat ook. Geen communicatie is nooit een goede zaak.”

Kunnen ze dan wel een coalitie vormen? “Eerst een programma, dan verkiezingen en dan een coalitie vormen”, reageert Peeters ontwijkend.

Alles of niets?
Peeters zei eerder al dat hij voor alles of niets gaat in Antwerpen. Hij wil burgemeester worden maar geen schepen. Maar wat als CD&V slecht scoort? “In de politiek is het zoals bij voetbal: als het niet goed gaat, heeft de trainer het altijd gedaan en hier is dat het kopstuk. Ik ben daar niet naïef in.”

Betekent een slechte score dan het einde van zijn politieke carrière? “In Antwerpen staat er veel op het spel.”

Bekijk hier het volledige debat: