"Op zondag winkel openen, moet kunnen"

Gwendolyn Rutten, voorzitter Open Vld, vindt dat winkeliers die hun zaak wél willen openen op zondag, dat ook moeten mogen. Dat zei ze tijdens een studiogesprek in VTM NIEUWS.

Nu mag het niet maar er zijn wel heel wat uitzonderingen op die regel. “Dat wordt een beetje kafka”, vindt Rutten. “Dus gewoon wat vrijheid laten, lijkt me wel een goede keuze. Maar zeker niet verplichten.”

"Engels al in basisschool"
Gwendolyn Rutten had het in onze nieuwsstudio ook over de Vlaamse onderwijshervormingen. Ze wil het regeerakkoord aanpassen, maar de coalitiepartners zijn niet akkoord. "U staat nergens", zei anker Dany Verstraeten. "Maar ik heb wel een belangrijk punt", antwoordde Rutten. "Ik vind dat leerlingen in het basisonderwijs al Engels moeten krijgen, want de studenten die afstuderen hebben vreemde talen niet goed genoeg onder de knie."

Rutten vindt ook dat kleuters niet alleen verplicht moeten worden om naar de derde kleuterklas te gaan, maar ook naar de eerste en tweede.

“Ik kan niemand verplichten om kandidaat te zijn”
Sinds vrijdagavond is het ook zeker dat Rutten zichzelf opvolgt als partijvoorzitter. Er is geen enkele tegenkandidaat om de strijd aan te gaan. “Iedereen mag voor alle duidelijkheid kandidaat zijn”, zegt Rutten. “Maar ik kan niemand verplichten of vragen om kandidaat te zijn. Dat moeten ze nog altijd zelf beslissen. Bovendien zetten we samen als team de lijnen uit en zijn er ook verkiezingen voor het partijbestuur. We gaan daar zeker een debat van maken.”

"Geen stratego met mensen spelen"
De partijvoorzitster liet ook nadrukkelijk blijken wat ze denkt over het vluchtelingenbeleid van N-VA. “Vluchtelingen zijn mensen die op de vlucht zijn voor oorlog. Die moeten we helpen, en dat doe je menswaardig. Wat ik Bart De Wever daar de laatste dagen over heb horen zeggen tart werkelijk alle verbeelding. Hij heeft gepleit om in Griekenland de grenzen te sluiten om een humanitair drama te organiseren. Hij heeft gezegd: als men daar de miserie veroorzaakt dan zal men wel beseffen wat er moet gebeuren.” “Dit gaat over mensen, en je veroorzaakt geen humanitaire drama’s, je speelt geen Stratego met mensen,” is Rutten duidelijk. Wat we moeten doen, is de buitengrens beschermen. Als meneer De Wever zegt dat de Griekse grens het probleem van de Grieken is, dan zeg ik: ‘de Griekse grens is de Europese grens, en dat is het probleem van de Europeanen. Wat we niet moeten doen, is binnengrenzen beginnen af te sluiten en het vrij verkeer op de helling zetten.”

Turteltaks is vlek op socialisme
Volgende maand treed de Turteltaks in voege. Gwendolyn Rutten vindt de kritiek die haar partij voor die belasting moet slikken, onterecht. Volgens haar zijn het vooral de socialisten die met de vinger gewezen moet worden. “Ik vind dit vooral een vlek op het socialisme, ik noem dit echt het failliet van het gratisbeleid. Men heeft geld uitgedeeld en beloofd zonder dat de factuur gedekt was en zonder dat men wist van waar de centen zouden komen. Ik vind dat beschamend.”

Dat de belasting de naam draagt van een liberale minister, vind ze dan ook bijzaak. “Ik zit in de politiek om problemen op te lossen. Dit is een gigantisch groot probleem, en wij lossen dit op. Waar men zich werkelijk vragen over zou moeten stellen, is of het normaal is dat een socialistische minister een cheque tekent van 2 miljard euro steun aan een enkel bedrijf. Dat lijkt me crapuleus.”

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be