“Nu beter gewapend tegen aanslagen”

Ons land is nu beter gewapend om aanslagen te voorkomen en terroristen vroeger op te sporen. Dat zegt Patrick Dewael (Open Vld), de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Die commissie is klaar met haar werk, een opvolgingscommissie moet er nu op toezien dat alle aanbevelingen worden uitgevoerd.

De commissie werd opgericht in april van vorig jaar, kort na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro, waarbij 32 doden vielen. 

Vier luiken
De commissie besliste haar werkzaamheden in vier luiken onder te verdelen. Die hoofdstukken slaan op het werk van de hulpdiensten op de dag van de aanslagen, de steun aan de slachtoffers, de manier waarop politie, justitie en inlichtingendiensten met de terreurdreiging zijn omgegaan en de radicalisering.

Einddatum
De onderzoekscommissie had zichzelf oorspronkelijk 22 maart van dit jaar als einddatum vooropgesteld, maar miste die symbolische deadline. Nadat vorige week het laatste luik rond radicalisering werd afgerond, mocht de Kamer deze middag een slotakkoord aan de werkzaamheden breien.

Iedereen gehoord
“Het is een verdienste dat de commissie heel wat betrokkenen van de aanslagen gehoord heeft”, legt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez, die de commissie anderhalf jaar lang volgde, uit. “Slachtoffers natuurlijk, maar ook de ambulanciers, de mensen van de noodcentrale, de speurders die nu nog onderzoek voeren.”

Geen gekibbel
Aan al die instanties heeft de commissie aanbevelingen gedaan. “Dat is in consensus gebeurd, tussen meerderheid en oppositie en dat is toch een verdienste”, voegt Lattrez daaraan toe. “Er is geen politiek gekibbel meer over mogelijk.”

Gevoelige dossiers
Dat heeft ook meteen een nadeel. “De politiek gevoelige dossiers zijn er niet besproken. Bijvoorbeeld dat van de noodtoestand.” In Frankrijk is dat wél doorgevoerd na de aanslagen daar. “Hier is niet over gesproken.”