Michel na gelekte nota De Wever: “Interesseert me weinig”

Premier Charles Michel (MR) zegt weinig onder de indruk te zijn van de gelekte nota van de N-VA gisteren. Daaruit bleek dat N-VA-voorzitter Bart De Wever niet opgezet was met het feit dat de premier de ouders van Mawda, het doodgeschoten Koerdische meisje, had ontvangen. “Het interesseert me weinig, ik doe gewoon mijn taak”, klinkt het bij de premier.

Begin mei overleed het tweejarige Koerdische meisje Mawda, die samen met haar ouders op de vlucht was, door een politiekogel. Van alle uithoeken in ons land reageerden mensen geschokt. “Je moet – hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig – de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen”, zei De Wever toen aan VTM NIEUWS. “Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

Ouders ontvangen
De premier zag dat anders. Hij heeft toen de ouders van Mawda ontvangen voor een gesprek. Een fout signaal volgens de N-VA-voorzitter. “De premier heeft de ouders ontvangen en heeft daarover gecommuniceerd. Hij heeft op die manier de ouders in een pure slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader”, zei De Wever op het partijbestuur van eind mei. VTM NIEUWS kon het gelekte verslag daarvan inkijken. 

Nieuw beleid
“De premier laat ons geen nieuw beleid op vlak van migratie uitoefenen”, voegde De Wever daar nog aan toe. De consequente lijn die N-VA voert op gebied van migratie moet worden aangehouden, klonk het nog. 

Niet onder de indruk
Charles Michel zegt nu niet onder de indruk te zijn van dat nieuws. “Het interesseert me weinig”, reageert hij. “Ik ben geconcentreerd op mijn taak. Ik ben niet van plan te reageren op kleine zinnetjes.” Op de vraag of het al dan niet loyaal was van De Wever om dat te zeggen, reageert de premier kort. “Dat was mijn antwoord”, zegt hij, terwijl hij de ruimte verlaat. 

Meer over de nota?