"In Mechelen komt iedere relschopper voor gerecht"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) stelt zich serieuze vragen bij de aanpak tijdens en na de rellen van eergisteren in Brussel. “In Mechelen zou er niemand zomaar kunnen verdwijnen na zulke rellen. In mijn stad zou ieder individu voor het gerecht komen”, zegt hij in het online debatprogramma ‘De Meulemeester in Debat’ van VTM NIEUWS.

Na de rellen in Brussel blijven de arrestaties voorlopig uit. Tot op vandaag is er één iemand opgepakt en kort daarna weer vrijgelaten. Politie is nu bezig met de camerabeelden, maar voorlopig zonder resultaat. De kritiek gaat rond dat criminelen in de anonimiteit kunnen verdwijnen.

“Dat is onzin. In steden kan je niet zomaar verdwijnen, dat zeg ik met zeventien jaar ervaring. Je vindt ze als je ze wil vinden”, zegt Somers. “Ik kan de situatie in Brussel niet beoordelen, maar in mijn stad zou, na zo’n rel met honderd mensen, ieder individu voor het gerecht komen.”

Very Irritating Police
Somers is hard voor wat er in Brussel gebeurd is, en vooral het ongelukkige niet-optreden van de politie. “Een schandvlek voor de rechtsstaat. Huizen en winkels worden vernield en de politie staat ver op de achtergrond. In paniek en aan hun lot overgelaten. Dat kan gewoon niet.”

Hij spreekt als burgemeester van Mechelen, ook een stad met een grote Marokkaanse gemeenschap. De stad kampte vijftien jaar geleden met gelijkaardige problemen. Baldadigheden die je er nu nog amper ziet. “Je zag hier dezelfde dingen. Graffiti, probleemwijken, drugs op straat en de wet van de jungle heerste. Je moet daar iedere dag aan werken, met preventie, maar ook door lijnen te trekken. Zorgen dat wetten gerespecteerd worden.”

Somers schakelde over op zero tolerance en de zogenoemde very irritating police: “Als sommigen het blijven uithangen, dan moet je elke misstap aanpakken. Steken ze de straat schuin over in plaats van over het zebrapad: boete. Het begint bij zulke kleine dingen. Na een week kwamen de relschoppers al naar het politiebureau beleefd vragen of ze met een propere lei mochten beginnen”, legt Somers uit.