Kritiek op Di Rupo in eigen partij

Er is steeds meer kritiek op Elio Di Rupo als hoofd van de Waalse PS, ook binnen zijn eigen partij. Oud-minister Jean-Pascal Labille zegt dat de PS een nieuw elan kan vinden met Di Rupo aan het hoofd. Voor Labille incarneert Paul Magnette de toekomst van de partij.

Labille, zelf gewezen PS-minister, erkent het werk dat is volbracht voor de 'ideeënwerf' maar betreurt dat er op het congres van Luik in november geen echt debat is geweest. De strategie van Di Rupo van autolegitimatie zal er in zijn ogen niet voor zorgen dat de PS in de goede krachtsverhoudingen wordt geplaatst.

"De ideeën zijn krachtiger dan een persoon. De partij is belangrijker dan deze of een andere persoon. Ik geloof dat we nood hebben aan een nieuw elan met een nieuwe ploeg", aldus de secretaris-generaal van de socialistische mutualiteiten. "Wie voor mij het beste de toekomst belichaamt, is Paul Magnette", besluit hij en roept op tot interne verkiezingen.

Ook (een beetje) steun
André Flahaut, zelf ook oud-PS-minister, verdedigt zijn voorzitter, maar de Waals-Brabander is op dit ogenblik de enige binnen de PS die spreekt. Verder zwijgt iedereen, de voorzitter incluis. De secretaris-generaal van de Waalse FGTB, Thierry Bodson, heeft inmiddels aan Le Soir en de RTBF laten weten dat hij zich aansluit bij de verklaringen van Labille.