Jambon: "Terugkeer strijders grootste dreiging"

"De grootste dreiging is de massale terugkeer van IS-strijders naar ons land." Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS. Toch is hij ervan overtuigd dat we nu beter beschermd zijn dan een jaar een geleden, toen Brussel getroffen werd door aanslagen.

"Onze tegenstrever Islamitische Staat (IS) verandert zijn werkwijze altijd", zegt Jambon. De veiligheidsdiensten proberen ons beter te beschermen tegen de dreigingen die we al kennen, maar langs de andere kant proberen ze uit te zoeken wat de vijand in zijn schild voert. "We worden vandaag geconfronteerd met de mogelijkheid van een massale terugkeer van strijders naar ons land", vertelt Jambon.

IS staat de laatste maanden onder zware druk in landen als Syrië en Irak. Daarnaast ziet Jambon een toename in de terugkeer van vrouwen en kinderen, die de situatie in die landen te onveilig vinden. "De echte exodus (die van mannelijke strijders nvdr.) is nog niet op gang gekomen, maar wij en de hele internationale wereld volgen die piste", legt Jambon uit. 

Dreigingsniveau 3
Het is woensdag exact een jaar geleden dat IS twee aanslagen pleegde in ons land. Minister Jambon is ervan overtuigd dat we nu beter beschermd zijn dan een jaar geleden. Waakzaamheid blijft wel de boodschap. "We zitten nog steeds in dreigingsniveau 3, wat betekent dat de kans op een aanslag bestaat en groot is. De voorbeelden in onze buurlanden bewijzen dat die alertheid op zijn plaats is."