"Ik ben al drie jaar langer Vlaming dan u"

In het debat over de dubbele nationaliteit kan ook eens gelachen worden. "Ik ben al drie jaar langer Vlaming dan u. Misschien moet u naar mij luisteren?", zei Imade Annouri (Groen) aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens De Meulemeester in Debat.

Van Grieken vindt de dubbele nationaliteit onbegrijpelijk. Waarop Annouri scherp reageerde: "Ik moet uw regels aanvaarden? Ik ben hier geboren en getogen, ik ben drie jaar ouder dan u en dus langer Vlaming dan u. Misschien moet u wel naar mij luisteren?"

"Emotionele waarde"
Annouri heeft trouwens zelf de dubbele nationaliteit. Dat heeft een belangrijke "emotionele waarde" maar vormt volgens hem verder geen probleem. "Ik ben complexloos Antwerpenaar, complexloos Vlaming, complexloos Belg en mijn Marokkaanse roots maken daar deel van uit. Dat heeft niets te maken met welk soort Vlaming ik ben."

Het afschaffen van de dubbele nationaliteit is volgens Annouri dan ook een slecht idee. "Ga je daarmee het probleem oplossen? Het antwoord is nee."

"Identiteit is geen nationaliteit"
Maar Van Grieken is het daar absoluut niet mee eens. "U bent een fiere Antwerpenaar maar u kan niet voor Antwerp én Beerschot supporteren", reageert hij op Annouri. "Natuurlijk is identiteit gelaagd maar hier gaat het over nationaliteit."

Bekijk hier het volledige debat: