Homans: "Onze wet staat boven sharia"

“De Belgische wetten staan boven de sharia”. Dat zegt Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Liesbeth Homans (N-VA) aan VTM NIEUWS. Ze reageert daarmee op het aanslepende dossier van de erkenning van moskeeën. Een erkenning die nog moeilijker wordt als het van de minister afhangt: “De regels moeten strenger.”

Voor de erkenning van zo’n 20 moskeeën is er nog altijd geen beslissing gevallen. Nochtans ligt die beslissing bij Homans, die nu aangewreven wordt te talmen uit vrees om kiezers te verliezen aan Vlaams Belang: “Daar heeft het niets mee te maken. Ik heb over 20 moskeeën die doorgelicht zijn door Justitie een A4’tje met positief advies teruggekregen. Over 23 andere niets. Ik wil in het huidige klimaat geen compromissen sluiten over veiligheid. Ik viseer de islam niet in het algemeen, maar er doen zich wel problemen voor”, aldus Homans.

Rapport van Staatsveiligheid
Problemen die nu niet genoeg gekend zijn volgens de minister, want ze wil nog striktere controles. “Ik wil per moskee een uitgebreid rapport van de Staatsveiligheid. Op basis van dat rapport kan ik dan overgaan tot erkenning of niet.” Homans hamert nogmaals op de nagel van veiligheid: “We mogen geen enkel risico nemen."

Daarom wil de minister twee extra maatregelen nemen. “Elke eredienst in Vlaanderen, niet enkel islamitische, zal een duidelijk financieel plan moeten indienen. Daarin moet duidelijk staan waar het geld vandaan komt en waarvoor het gebruikt wordt."

En Homans wil meer, vooral naar geradicaliseerde moslims toe: "Nu moeten erediensten enkel een document ondertekenen waarin ze zeggen dat ze eens zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat is niet genoeg. Iedereen die in onze maatschappij een toekomst wil, moet verklaren dat de Belgische wetten boven de sharia staan. De Belgische wet staat boven de sharia”, is Homans duidelijk.