Geens: "Geen Guantanamo creëren in België"

Na de aanslag in Luik kwam de discussie over radicalisering binnen de gevangenis opnieuw op gang. N-VA-voorzitter Bart De Wever deed daarom het voorstel om geradicaliseerden, zolang de oorlog met IS duurt, niet vrij te laten. “Ik wil geen Guantanamo creëren in ons land”, reageert Justitieminister Koen Geens (CD&V) daarop in VTM NIEUWS.

“Ik kan gevangenen niet langer binnenhouden dan tot op het einde van hun straf”, steekt Geens van wal. “We zouden wel kunnen nadenken over een administratieve detentiemaatregel, waarbij men hen preventief opsluit. Maar of dat mag van het Europees hof voor de rechten van de mens is nog maar de vraag. Die administratieve detentiemaatregel heb ik nog nergens gehoord, maar ik wil liever geen Guantanamo creëren in België.”

“Vandaag is het wel zo dat die mensen die vrijkomen zeer goed worden opgevolgd door de staatsveiligheid, de local task forces en de politie. We laten hen niet zomaar los. Elk land in de wereld kampt op dit moment met hetzelfde probleem en lost het op een vergelijkbare manier op.“