Geens en Michel fluiten Francken terug over Puigdemont

"Dit is het soort zaken waarover minstens de kern van de regering moet gaan", zo fluit minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staatssecretaris voor Asiel en Migratie terug in de studio van VTM NIEUWS. Die zei gisteren over de Catalaanse leider Carles Puigdemont dat hij wettelijk gezien asiel kan aanvragen in België. "Ik weet niet of er een asielaanvraag is, maar ik heb niet de indruk." Ook minister Charles Michel roept Francken op om geen olie over het vuur te gooien. 

Dat Francken voor zijn beurt gesproken heeft, wilde Geens niet met zoveel woorden zeggen, maar indirect fluit hij de staatssecretaris wel terug. "Dit is het soort zaken waarover minstens de kern van de regering moet gaan", zegt Geens. "Ik stel voor dat men dit rustig bekijkt eens het probleem zich stelt, dan zullen we daar in de kern van de regering een goeie beslissing over nemen."

Francken maakt als staatssecretaris geen deel uit van het kernkabinet. En als er ooit een aanvraag zou komen tot uitlevering, dan is dat wel de bevoegdheid van de minister van Justitie, zegt Geens. "We hebben destijds Basken mogen of moeten uitleveren aan Spanje", zegt hij. "Dat was toen ook geen gemakkelijke kwestie voor de minister van Justitie. Daarover gaat de minister van Justitie wel."

"Wij lossen dat anders op"
Dit soort uitspraken over Puigdemont kunnen de relatie met de Spaanse regering wel degelijk vertroebelen, denkt Geens. "Dit zijn uiteraard problemen waar de regering met buitenlandse regeringen moeilijkheden over kunnen hebben", benadrukt hij. "We zijn zelf een land waar we dit soort problemen tussen gemeenschappen kennen, maar we lossen ze anders op."

"Gooi geen olie op het vuur"
Ook premier Charles Michel vraagt Francken nu om "geen olie op het vuur te gooien" na zijn uitspraken.