Dossier Vluchtelingencrisis

Francken wil EU-actie in Libië

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil een gecoördineerde Europese actie in Libië. “Zestig procent van de migranten in Europa komt uit West-Europa. Jaarlijks sterven er duizenden mensen in de Sahara, maar daar spreekt niemand over”, zegt Francken aan VTM NIEUWS.

Het idee komt echter niet van Francken zelf. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en zijn Italiaanse collega Marco Minniti pleiten er in een brief aan hun EU-collega's voor om "zo snel mogelijk" een EU-missie op poten te zetten om de betrokken grens te versterken. "We moeten voorkomen dat honderdduizenden mensen in handen van mensensmokkelaars hun leven wagen in Libië en op de Middellandse Zee", argumenteren ze.

Sahara
Francken heeft wel oren naar die piste. "Dat zal nodig zijn. Er wordt heel veel gepraat over de verdrinkingen op de Middellandse Zee, maar heel veel mensen sterven ook onderweg in de Sahara op weg naar de Libische kustlijn", zegt Francken aan VTM NIEUWS. "Daar wordt niet over gepraat, maar daar gebeuren ook heel veel menselijke drama's."

Geen recht
Volgens Francken komt zestig procent van de migranten van West-Afrika en vooral via Niger. Daar zitten echter veel mensen zonder geldige papieren bij. "Het is dus goed dat men ook daar probeert om hen duidelijk te maken dat ze hun tocht niet moeten verderzetten en beter terugkeren, omdat ze hier geen enkele kans hebben op een verblijfsrecht", aldus nog Francken.

Vandeput
Franckens partijgenoot en collega-minister Steven Vandeput (N-VA) zei eerder deze week al dat mensensmokkel ook binnen de territoriale wateren van Libië én in Libië zelf moet worden aangepakt, "maar dat de stabiliteit in het land daarvoor ontbreekt".