Francken vindt missie Louise-Marie "waanzin"

Als het van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afhangt, mag de missie van de Louise-Marie meteen geschrapt worden. “Dit is waanzin. We zouden dat beter niet meer doen. Nu krijg je een aanzuigeffect van illegale migranten”, zegt hij in een gesprek met VTM NIEUWS.

Het fregat Louise-Marie is momenteel actief in de Middellandse Zee. Het wordt ingeschakeld in de bredere Europese operatie ‘Sophia’, met als doel migrantensmokkelnetwerken te traceren en op te rollen. “De Louise-Marie doet dat goed, maar we zouden er beter mee stoppen”, aldus Francken.

“We zouden beter niet meer meedoen aan ‘Sophia’. Het is pure waanzin”, trekt hij fel van leer. “Let wel, mensen in nood moeten gered worden. Maar dan moeten ze niet naar Europa gebracht worden. Dat zorgt voor een aanzuigeffect met enkel meer doden tot gevolg. Het is een schandvlek voor Europa”, hamert Francken op de nagel waar hij afgelopen weken al meermaals op sloeg.

Italië
Het is niet het enige wat voor Francken misloopt. Hij kijkt vooral naar Italië: “Italië moet het voor een stuk zelf oplossen, maar wij helpen als ze dat vragen. Wat echt moet gebeuren is dat Italië afspraken maakt met Libië en Tunesië. Zodat die boten teruggestuurd kunnen worden. Italië moet daarin voorop gaan”, is de boodschap van Francken.

Maar Italië kijkt op haar beurt naar de rest van Europa. Terwijl de opvangplaatsen hier leeg lopen, zitten ze in Italië overvol. “Dat gaat allemaal over illegale immigranten. Die zijn op zoek naar een betere toekomst, maar niet iedereen uit Afrika die een betere toekomst zoekt, kunnen we opvangen. Daar is geen draagvlak voor. Ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen.”