Francken reageert bits na uitspraken Michel

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) reageert bits na de uitspraken van premier Michel over de repatriëring van Soedanezen. "Ik heb dat onderzoek bevolen, niemand anders”, zegt een zichtbaar geagiteerde Francken.

Het spel kwam gisteren op de wagen te zitten. Volgens getuigen zouden Soedanezen die de voorbije maanden door ons land zijn uitgewezen, gefolterd zijn bij aankomst in hun thuisland. Er ontstond heel wat ophef en gisterenavond zei premier Michel duidelijk: “Er zullen geen repatriëringen meer zijn tot eind januari”, klonk het toen.

"Hij moet niet zeggen dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland", antwoordt Francken op de vraag of hij zich terruggefloten voelt. "Ik heb het onderzoek bevolen, ik heb mijn zaak onder controle, ik pas de wet toe. Ik doe wat hij (de premier nvdr.) mij heeft bevolen in augustus, geen tweede Calais. Dus nee, ik vind het niet correct", aldus Francken.

"De insinuatie dat er geen repatriëringen zouden zijn tot eind januari, is absurd, want er zijn geen gepland", gaat hij verder. Op de vraag of er dan opnieuw repatriëringen zullen plaatsvinden na januari, is hij duidelijk. "Dat zullen we wel zien, eerst onderzoek. Ik heb dat onderzoek bevolen, niemand anders. Ik heb Open Vld en de CD&V daar niet voor nodig."

De zaak rond de uitwijzing van Soedanezen heeft al eerder voor ophef gezorgd. Zo verbood een rechtbank de uitwijzing van de Soedanezen, waarop Francken in beroep ging.

Bekijk ook: