Eric Van Rompuy: "N-VA is Trumpiaans"

Eric Van Rompuy (CD&V) vindt dat de N-VA "de problemen in Vlaanderen Trumpiaans benadert". Dat zei hij in De Meulemeester in Debat op vtmnieuws.be, waar hij in debat ging met Rob Van de Velde (N-VA). "Het is een andere situatie maar dezelfde tactiek, stijl en manier."

Van Rompuy hekelt de hypocriete houding van zijn coalitiepartner N-VA tegenover Trump. "We mogen niet hysterisch doen over Trump maar wie heeft er hysterisch gedaan over het Syrische gezin dat een visum aanvroeg?" Na de 'wir schaffen das'-uitspraak van Angela Merkel zag Van Rompuy een heel andere reactie: "De Wever zei onmiddellijk dat Merkel de ondergraafster was van Europa."

De stijl van Trump is dezelfde als die van N-VA, vindt Van Rompuy: “De stijl waar N-VA dikwijls over vluchtelingen spreekt en andere partijen schoffeert, zoals zeggen dat CD&V een moslimpartij is.”

Wereldvreemde rechters
De uithaal van N-VA naar zogenoemde ‘wereldvreemde rechters’ vindt Van Rompuy onbegrijpelijk. “Als men de rechterlijke macht in vraag stelt, dan is dat een heel gevaarlijke zaak.” Van Rompuy is vooral hard voor staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken: “Hij grijpt elk incident aan om er hysterisch over te doen.”

"Steun van 13 landen"
Maar Rob Van de Velde verdedigt de kritiek op de rechters. “De rechter heeft zich op het vlak van de uitvoerende macht begeven”, zegt hij, “En Francken staat niet alleen, hij wordt gesteund door dertien andere landen om te vermijden dat we een wereldvreemde beslissing op ons neer krijgen.”

Bekijk hier het volledige debat: