"Erdogan moet Turken hier niet opjutten"

“Erdogan en zijn regeringsploeg hebben genoeg uitdagingen in Turkije.” Dat denkt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over campagnemeetings die Turkije in West-Europa voert voor een referendum dat Erdogan nog meer macht kan geven. Daarover is ophef ontstaan in onder meer Duitsland en Nederland. De Oostenrijkse bondskanselier deed zelfs een oproep voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie.

“Erdogan en zijn regeringsploeg hebben genoeg uitdagingen in Turkije”, zegt Theo Francken in VTM NIEUWS. Ook in ons land vinden er om de zoveel tijd meetings plaats met Turkse vlaggen en liederen. “Het is niet nodig om de Turken hier te komen zeggen dat ze zich vooral moeten richten op Turkije in plaats van zich te integreren”, vindt Francken.

“Ik denk dat ze zich wél moeten integreren en heel veel Turken zijn ook goed geïntegreerd. Het gaat in Turkije in mijn ogen de verkeerde kant op, op vlak van democratie en basiswaarden als de vrijheid van meningsuiting”, zegt Francken.