Dossier Vluchtelingencrisis

De Wever over plan-Tusk: "We krijgen moeilijke gesprekken binnen regering"

N-VA houdt er aan vast dat mensen die illegaal Europa proberen binnen te geraken, met bootjes vooral, daarna geen asiel meer kunnen aanvragen. De andere regeringspartijen wijzen dat af, maar voorzitter Bart De Wever zegt dat hij het idee niet zomaar opgeeft. “We gaan allicht moeilijke gesprekken tegemoet”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Europees president Donald Tusk werkt aan een plan om al buiten de grenzen van de EU een schifting te maken tussen migranten: wie op de vlucht is voor oorlog kan nog asiel krijgen, wie gewoon een beter leven wil, moet vandaar al naar zijn land worden teruggestuurd.

Regering verdeeld
Alle meerderheidspartijen in ons land zien het voorstel zitten. Alleen voor N-VA gaat het niet ver genoeg, voor hen moeten de grenzen voor zowat alle migranten dicht.

“Het is voor ons van ongelofelijk belang”, zegt De Wever. “Merkel heeft problemen met haar coalitie dus het is nu de moment om door te duwen. België kan voor een keer wel eens de eerste zijn om door te duwen.”

"Moeilijke gesprekken"
Is het De Wever een regeringscrisis waard? “Ik heb geen plannen om uit de regering te stappen, maar we gaan allicht moeilijke gesprekken tegemoet”.

Bekijk meer over het plan van Tusk: