De Gucht: "De Wever loopt op dunne lijn in gesprekken met Vlaams Belang"

Minister van staat Karel De Gucht (Open Vld) is niet opgezet met de manier waarop informateur Bart De Wever de Vlaamse regeringsvorming aanpakt. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM NIEUWS. “Ik vind dat Bart De Wever (N-VA) in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen.”

De Gucht vindt dat Vlaams Belang een partij is waar je niet mee kan praten in een democratie. “Je kan in een eerste gesprek iedereen de kans geeft om zijn mening te geven. Maar dat je dan de indruk geeft dat je aan het onderhandelen bent en zegt dat er stukken van die gesprekken zullen overblijven in regeerakkoord? Ik vind dat je dat niet moet doen als democratische partij”, haalt De Gucht uit naar N-VA.

Nationaalsocialisme
Probeert het Vlaams Belang zich dan geen ander karakter aan te meten, met onder andere sociale accenten? “In de jaren 30 had men in Duitsland ook de redenering van zeer nationalistisch en socialistisch te zijn, dat is de formule van het nationaalsocialisme”, vergelijkt De Gucht en hij gaat verder met zijn uithaal.

“Van Grieken heeft een behoorlijke jas en das aan, maar Dewinter had dat ook. En het nieuwe volg, zoals Dries Van Langenhove, ik moet daar niet van hebben”, fulmineert De Gucht.

Daarom is De Gucht van mening dat je niet kan praten met Vlaams Belang, en treedt daarin dus zijn voorzitter Gwendolyn Rutten bij. “Mijn partij heeft zich zeer principieel opgesteld en moet dat blijven doen. Het Vlaams Belang gaat de richting van het nationaalsocialisme uit”, herhaalt De Gucht.

Spuwen
"Karel De Gucht spuwt in het gezicht van meer dan 810.000 Vlamingen", zegt Tom Van Grieken in een persmededeling. "Het is niet omdat de beerput van zijn eigen partij overloopt dat hij met drek moet gooien naar ons." Van Grieken bekijkt dan ook welke juridische stappen hij kan ondernemen tegen De Gucht.