De Backer liever schepen dan in regering

Philippe De Backer (Open Vld) verkiest een functie als Antwerps schepen boven een plekje in de regering. Welke coalitie zijn voorkeur krijgt in 't Stad, wil hij niet gezegd hebben. Maar in zijn uitspraken in het online debatprogramma De Meulemeester in Debat lijkt hij toch vooral in het kamp-De Wever te zitten.

Als het over de lokale verkiezingen in Antwerpen gaat, viel de naam Philippe De Backer tot nog toe amper. Peeters en De Wever gaan met de meeste aandacht lopen, behalve als Samen in de bouwput valt die het zelf gegraven heeft. Maar dat maakt de ambitie van De Backer in ‘t Stad niet minder. “Een mandaat in Antwerpen is het mooiste dat er is”, zegt hij daarover.

“Ik ben lijsttrekker en moet mijn verantwoordelijkheid nemen. We moeten kijken wat de verkiezingen geven, maar ik stap in een coalitie als ik mee het beleid kan voeren”, gaat De Backer door. Of dat ook als schepen zou zijn, wil De Backer niet meteen zeggen. Maar als het dilemma ‘federaal minister of Antwerps schepen’ hem wordt voorgelegd, is hij duidelijk: “Antwerpen”.

Niet samen met Samen?
Dat hij voorlopig op de achtergrond blijft, maakt niet dat De Backer geen rol kan spelen. In de peilingen hangt hij rond dezelfde score als Kris Peeters (CD&V), in wie iedereen de kingmaker ziet voor de volgende coalitie. Een rol die De Backer dus ook kan opnemen, maar kleur bekennen doet hij liever niet: “De verkiezingen zullen uitmaken wat kan. Dan leg ik een programma op tafel en de partij die daaraan wil meewerken, daar gaan we voor. Maar we gaan ongebonden naar de kiezer”, klinkt het. 

Of is dat schone schijn? Want een samenwerking met Samen lijkt weinig waarschijnlijk: “We hebben al een heel sociaal beleid in Antwerpen. Met Claude Marinower op Onderwijs hebben we de wachtlijsten in de scholen weggewerkt. Socialer kan het niet”, aldus De Backer.

En dan zijn er nog de bloemetjes voor de huidige coalitie. “We hebben met deze coalitie negentig procent van onze punten kunnen uitvoeren. En we hebben nog een jaar te gaan.” Of: “We hebben een fijne coalitie, een goede samenwerking.” Met een goede burgemeester? "Het is vooral een goed team", blijft De Backer opvallend braaf voor Bart De Wever.