Crombez: samenwerken met PVDA "niet op de agenda"

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samenwerken met de PVDA staat voor sp.a “absoluut niet op de agenda”. Dat zegt partijvoorzitter John Crombez in de studio van VTM NIEUWS. “De verschillen tussen ons en de PVDA zijn groot”, benadrukt Crombez. Op een congres in Antwerpen moeten de leden van sp.a daar vanmiddag over stemmen.

Sp.a trekt in Antwerpen samen met Groen en aantal partijloze Antwerpenaren naar de kiezer, op de lijst ‘Samen’. Op die lijst staat de eerste socialist pas op de derde plaats, met Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws. “Als je op een andere manier aan politiek wil doen en de Antwerpenaar alternatieven en duidelijke keuzes wil bieden, dan moet je bereid zijn om de oude manier van politiek opzij te zetten”, zegt Crombez daarover.

“Samenwerkingen zijn in het verleden belangrijk geweest en kunnen dat ook in de toekomst zijn”, zegt Crombez. “Ofwel blijf je redeneren in oude vormen van politiek, ofwel kan je in vertrouwen durven samenwerken. Als je dat wil, dan moet je durven praten als gelijken. Anders zeg je: we gaan altijd en alleen voor het maximum voor onszelf en dan werk je niet samen.”

"Te vroeg voor strategie en poppetjes"
Crombez vindt het ook te vroeg om het over de strijd tussen verschillende persoonlijkheden te hebben, in Antwerpen bijvoorbeeld. “Ze zijn vroeg om het over de poppetjes en de personen te hebben”, zegt Crombez. “We zijn een jaar voor de verkiezingen. De inwoners van de steden hebben meer behoefte aan discussie over de stad dan het te hebben over de persoonlijke strijd.”

Bekijk het volledige studiogesprek met John Crombez