Bourgeois tikt Tommelein op de vingers

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet opgezet met de kritiek van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Die zei vandaag in De Zondag dat hij niet snapt dat N-VA niet meegaat in de sluiting van de kerncentrales in 2025. “Ik vind dit niet gepast van collega Tommelein, zeker niet als vice-minister-president”, zegt Bourgeois aan VTM NIEUWS. 

“Ik vind dat we de federale ziekte, waarbij vice-premiers uithalen naar andere partijen, niet moeten invoeren in onze regering”, zegt Bourgeois duidelijk.

Tommelein zei dat “N-VA zich laat leiden door grote lobbygroepen” als het gaat over het sluiten van kerncentrales. “Ik ga op de grond van de zaak niet ingaan, ik ben het daar volstrekt mee oneens”, houdt Bourgeois de boot af.

"Ongepast"
Heeft hij Tommelein dan op het matje geroepen? “Ik heb hem al gecontacteerd en heb hem laten weten dat dit ongepast is en dat we als regering een hechte ploeg moeten blijven”, zegt Bourgeois. “Ik heb tot nu toe alle problemen binnen de regering kunnen oplossen, we moeten zo’n discussies niet importeren in de regering.”

Arabisch en Turks
Bourgeois sprak zich verder ook uit over de taalplannen van het gemeenschapsonderwijs. Dat allochtone kinderen er Arabisch of Turks mogen spreken, schiet bij hem in het verkeerde keelgat. Ook het plan van de openbare omroep om Islamitische erediensten uit te zenden in het Arabisch, vindt de minister-president ongepast.