Bonte: "Cumulverbod sp.a kan zwakte zijn"

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is geen grote fan van het cumulverbod dat zijn partij voordraagt. "Er is een risico dat je politieke kracht verliest en spontane impulsen van onderuit mist", zegt hij in De Meulemeester in Debat, waar hij in debat ging met Bart Somers (Open Vld).

De aanwezigheid van burgemeesters is “een meerwaarde in het parlement”, volgens Bonte. Nochtans zou hij volgens zijn eigen partij moeten kiezen tussen Brussel en Vilvoorde, als hun wetsvoorstel erdoor komt. Dat houdt in dat burgemeesters van gemeentes met meer dan 20.000 inwoners geen parlementslid meer mogen zijn. In Vilvoorde leven meer dan 43.000 mensen, wat burgemeester Bonte uit het parlement zou houden.

Een groot gemis volgens Bonte, want hij was het die met zijn ervaring in Vilvoorde als eerste de radicalisering in het parlement aankaartte. “Ik probeerde in de Kamer minister van Binnenlandse Zaken Joële Milquet (cdH) alert te krijgen rond het probleem van radicalisme en Syriëgangers en heel het halfrond vroeg zich af: waar begint die nu over?”

"Geen parlement met énkel beroepsparlementairen"
Somers treedt zijn collega-burgemeester bij. “Ik waarschuw écht voor een parlement waarin alleen beroepsparlementsleden zitten die geen enkele voeling hebben met de samenleving”, zegt hij. “Ik ben maar de burgemeester die ik ben omdat ik in het parlement zit en ik heb mijn inbreng in het parlement omdat ik burgemeester ben. Elke dag pik ik als burgemeester signalen op die ik kan omzetten naar betere wetgeving.”

Bekijk het volledige debat: