"Amokmakers mogen onze inspanningen niet kapotmaken"

"Amokmakers mogen de bruggen die wij bouwen, niet stukmaken. Wij zullen dat niet toelaten." Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert scherp op de relschoppers in Brussel. “We moeten voluit de kaart trekken van iedereen die het goed meent en van de jongeren die als rolmodel willen optreden”, zei ze deze middag in de studio van VTM NIEUWS.

“Het is belangrijk dat er keihard opgetreden wordt tegen de amokmakers”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), “maar tegelijk zie ik net nu in Brussel rolmodellen opstaan. Jongeren met een migratieachtergrond die een voorbeeld willen zijn voor jongeren die op het verkeerde pad geraken."

"Vanuit het ministerie van Onderwijs steunen wij ook de organisaties die daar mee bezig zijn. Het is verschrikkelijk dat een aantal amokmakers de bruggen die gebouwd worden, stukmaken. Wij zullen dat niet toestaan. We moeten blijven investeren in jongeren die zich als rolmodel opwerpen.”

Bruggen bouwen
Crevits is tevreden dat ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) de rellen meteen zo scherp veroordelen en maatregelen aankondigen, maar ze vindt dat agenten volop ingezet moeten worden in het bouwen van bruggen. "Wij zijn voorstander van een eengemaakte politiezone maar het gaat niet enkel over de structuur van die politiezone, maar ook over de inspanningen die geleverd worden. Agenten moeten ingezet worden als vertrouwenspersoon in wijken waar het nodig is. Er is dus nog wel werk aan de winkel."

Rol ouders
“Ouders spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen, maar zij keuren dit even hard af", zegt Crevits. "Daarom moeten de amokmakers keihard aangepakt worden en moeten we voluit de kaart trekken van iedereen die het goed meent en die mee wil werken aan de kansen van jongeren.”