150 miljoen voor nieuwe middelbare scholen

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat 150 miljoen euro investeren in nieuwe middelbare scholen. Dat zegt ze in de studio van VTM NIEUWS. “Ik wil voor 150 miljoen euro splinternieuwe bouwprojecten in ons secundair onderwijs vastleggen die de komende jaren kunnen gebouwd worden.”

Crevits voorziet de komende jaren een “enorme stijging” van meer dan 50.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs. Daarom wil ze 150 miljoen euro vrijmaken voor nieuwe schoolinfrastructuur. De komende maanden gaat Crevits onderzoeken waar de noden het hoogst zijn.

Minister Crevits heeft in een brief aan alle Vlaamse gemeenten gevraagd hoeveel plaatsen ze de komende jaren zullen nodig hebben. "Dan zullen we de middelen matchen aan waar de stijging van het aantal leerlingen het sterkst zal zijn", aldus Crevits. 

Extra capaciteit
De Vlaamse regering maakt al jaren werk van een verhoging van de capaciteit in het onderwijs. Zo is er volgens minister Crevits de voorbije jaren 371 miljoen euro geïnvesteerd in bijkomende capaciteit in het lager onderwijs. Die investering was goed voor 40.000 extra plaatsen. Van die 40.000 plaatsen moet wel nog de helft gerealiseerd worden.

"Tandje bijsteken"
Minister Crevits wil dat er "vaart gezet" wordt achter die omzetting. Zo moeten de resterende 20.000 plaatsen er volgens haar binnen de komende "één à twee jaar" komen. "De steden en scholen moeten een tandje bijsteken", zegt Crevits.

Maar ook in het secundair onderwijs dreigt een capaciteitsprobleem. Daar waar het aantal leerlingen in het middelbaar tot vorig jaar daalde, wordt de komende jaren een piek verwacht. Volgens prognoses gaat het zelfs om 50.000 bijkomende leerlingen. Daarom wil de CD&V-minister ook daar werk maken van capaciteitsuitbreiding en voorziet ze een budget van 150 miljoen euro.