Unieke atlas hebben? 10.000 euro!

Volgende week wordt in Brussel een eeuwenoude atlas van het Amerikaanse continent geveild. Het is een werk uit 1598, gedrukt in Leuven. Er bestaan nog maar een vijftigtal exemplaren van.

Het veilinghuis heeft de Amerikaanse ambassade getipt, wellicht in de hoop dat de Amerikaanse president Donald Trump geïnteresseerd is. Maar die heeft nog niet gereageerd.

Veilingmeester Henri Godts heeft deze waardevolle atlas bijna toevallig gevonden toen hij de bibliotheek van een Waals kasteel moest inventariseren. Cornelius Wytfliet liet deze atlas in 1598 drukken, vier jaar na de dood van Vlaanderens beroemdste cartograaf Mercator en een goede eeuw nadat Columbus Amerika ontdekt had. Er staan één wereldkaart en 18 deelkaarten van het Amerikaanse continent in. Of toch van wat toen bekend was. 

Van de zowat vijf- of zeshonderd exemplaren die hiervan gedrukt zijn, bestaat nog maar tien procent, waarvan enkele in België. Dit is dus een uitzonderlijk stuk met grote historische waarde. Henri Godts hoopt op grote belangstelling vanuit de Verenigde Staten, zeker nu Trump Amerika weer groot wil maken. 

De atlas is geschat op 10.000 euro, maar het is voldoende dat twee geïnteresseerden tegen elkaar opbieden, om de prijs te doen oplopen tot vijftig- of zelfs honderdduizend euro.