Vinyl boomt, en zo ook de platenwinkels

Voor het eerst in jaren zijn er in Vlaanderen nieuwe platenwinkels bijgekomen die vinylplaten verkopen. Er worden dan ook alsmaar meer vinylplaten verkocht, een trend die al een tijdje aan de gang is. De platenzaken werden vandaag overigens extra in de bloemetjes gezet op Record Store Day. 

De Belgen haalden vorig jaar in totaal net geen 270.000 vinylplaten in huis. Dat zijn er 70.000 meer dan in 2015, oftewel een stijging van maar liefst 34 procent. Vinylplaten zijn duidelijk opnieuw hip en dat laat zich ook voelen in het aantal platenzaken in Vlaanderen. Zo zijn er dit jaar negen nieuwe zaken bijgekomen.

Volgens de Belgische organisator van Record Store Day, ofwel de dag van de platenzaak, zijn daar twee redenen voor. “Enerzijds is er het sociale aspect van het verhaal. De band tussen de muziekliefhebber en de eigenaar van de platenzaak is heel belangrijk”, zegt Diederik Decroix.

“Daarnaast is het volgens mij ook een tegenreactie op het vluchtige zoals Spotify, waarbij je van het ene nummertje naar het andere klikt. Met een plaat heb je weer iets tastbaar in de hand”, besluit hij. Daarnaast zweren sommige verzamelaars ook trouw bij vinylplaten omdat die volgens hen toch anders klinkt dan bijvoorbeeld de muziek die je online beluistert.