Vermassen

21.45 DINSDAG

Vermassen nam cliënten ook in huis

Vanavond wordt de eerste aflevering van ‘Vermassen’ uitgezonden, de vierdelige reeks over de bekendste strafpleiter van ons land. Jef Vermassen blikt terug op zijn carrière en spreekt openlijk over zijn meer dan 100 zaken. Zo vertelt hij over de veroordeelde cliënten die hij in huis nam bij hun eerste penitentiair verlof.

“Ik heb dat met een paar cliënten gedaan die niet wisten waarheen”, zegt Vermassen. “Dat is enorm leerzaam want zij leren ons veel. Bijvoorbeeld: als ze op een meter afstand van uw binnendeur blijven staan, vraag je je af waarom ze blijven staan, maar die is jaren gewoon van in de gevangenis om de deur niet zelf open te doen. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Dat is voor mij een leerschool geweest, ook om nadien aan de jury te kunnen uitleggen wat een gevangenisverblijf is en hoe het verloopt.”

Vijf vrijspraken op rij
Meer dan 100 keer pleitte Jef Vermassen voor de volksjury en zijn vrijspraken zijn legendarisch. Maar liefst zestien keer kreeg hij een verdachte vrij, één keer haalde hij zelfs vijf vrijspraken op rij. Niemand deed hem dat ooit voor en niemand zal het hem ooit nadoen, want net nu de meester 70 jaar wordt, wordt ook zijn geliefde strijdarena ‘het Hof van Assisen’ afgeschaft.

Niemand herviel
Van alle Assisenklanten die Jef Vermassen ooit vrij kreeg, is er trouwens geen enkele hervallen. “Dat bewijst dat het vaak ‘ingoede’ mensen waren die hij verdedigde”, zegt gerechtsjournalist Gust Verwerft. “Weinig advocaten kunnen dat zeggen.”

Vier afleveringen
De reeks Vermassen van VTM NIEUWS gunt een unieke blik in de assisenzaken die Vlaanderen maandenlang in hun greep hielden. Samen met Jef Vermassen zelf, collega-advocaten, journalisten en zijn cliënten wordt teruggeblikt op een heel uitzonderlijke carrière. 

Vier weken lang geeft Jef Vermassen zijn visie op die evolutie en krijgen kijkers een unieke inkijk in de psyché van de meester zelf. De reeks is gemaakt door Borgerhoff & Lamberights TV in opdracht van VTM NIEUWS.

Vanavond kan u naar de eerste aflevering van Vermassen kijken om 21.45 uur bij VTM.

Door: Jef Artois.

Bekijk ook: