Telefacts toont aangrijpende anorexia-reportage

De 18-jarige Nederlandse Emma had zes jaar lang anorexia. Had, want intussen is ze overleden. Haar laatste weken heeft ze zelf gefilmd, samen met haar verzorgers. Het was haar wens om van dat videodagboek een documentaire te laten maken over haar ziekte. Vanavond is de aangrijpende reportage te zien in Telefacts Zomer, ingeleid door Julie Colpaert.

De documentaire ‘Emma Wil Leven’ ontroerde heel Nederland en deed heel wat inkt vloeien. Daarin komt iedereen uit Emma's omgeving aan het woord: haar verzorgers, behandelaars, artsen, ouders en vriendinnen. Allemaal getuigen ze over hoe graag Emma wilde genezen. Ze wordt een aantal keer gedwongen opgenomen, maar de dwangvoeding werkt niet.

Op haar zeventiende laat ze zich uiteindelijk opnemen in een gespecialiseerde eetstoornissenkliniek, Human Concern, in Portugal. Het is haar laatste kans, want Emma is dan eigenlijk al uitbehandeld. Haar lichaam is te verzwakt. . “Ik vond het heel verdrietig om te zien dat ze langs de ene kant het leven aangreep, en aan de andere kant naar de dood getrokken werd”, getuigt Carmen Netten, die Emma in Portugal begeleidde.

Hoe is het zo ver kunnen komen?
Velen vragen zich af hoe het zo ver is kunnen komen.Mara Reynders is secretaris bij het Inloophuis in Leuven, een plaats waar mensen met een eetstoornis terecht kunnen, maar ook familieleden en vrienden. Zelf heeft ze ook een eetstoornis overwonnen. “Je moet het zien als een continue strijd tussen leven en dood. Ja, Emma wil leven, maar niet op die manier. Mensen met een eetstoornis zijn de weg voor een stuk kwijt”, vertelt Reynders.

Opvallend is hoe Emma echt wil leven en toch de eetstoornis niet kan overwinnen. “Hoe graag je ook wil genezen, die interne criticus neemt uw hele zijn over”, zegt Reynders. Heel simpel is het dus niet om iemand te genezen van een eetstoornis. En daarom is het ook niet evident om zo maar iemand te verplichten om te eten, zelfs niet met sondevoeding. “Ook al wil de persoon daarin meegaan, in de sondevoeding, toch is het krachtiger als je het uit jezelf kan doen, stapje per stapje”, vertelt Reynders.

Omgeving
Maar hoe kan je iemand helpen met een eetstoornis? “Een belangrijk punt is er gewoon zijn voor die persoon. Je hoeft niet te weten wat je exact moet doen” zegt Reynders. Belangrijk is natuurlijk wel om de persoon te begeleiden om de stap naar professionele therapie te zetten. “Voor mij persoonlijk was contact met lotgenoten ook heel belangrijk en zeker zij die een stuk verder in hun herstel zaten. Dat geeft hoop.”

Rode Neuzen Dag
Wie vragen heeft over anorexia nervosa kan terecht op de website van ANBN, een vereniging die jongeren met eetstoornissen en hun families helpt. ANBN is één van de organisaties die nu al voor het tweede jaar op rij steun krijgt van Rode Neuzen Dag, het initiatief van VTM, Qmusic en Belfius dat jongeren met psychische problemen helpt.