Marco Borsato in uitverkocht Sportpaleis

Met drie volle Sportpaleizen deze week behoren zijn beroerte en financiële kater van enkele jaren terug voorgoed tot het verleden. Marco Borsato (51) voelt zich in Vlaanderen meer dan ‘Thuis’ — een knipoog naar zijn album en tournee — en spaarde kosten noch moeite voor zijn show. "Mijn liefde voor Vlaanderen is oneindig, dit is écht thuiskomen."

"Het is niet heel groot. Maar ik heb niet meer nodig dan dit. De plek die ik ken. Oh wat is het fijn om weer thuis te zijn", zong onze charmantste noorderbuur gisteren in zijn eerste uitverkochte Sportpaleis. Morgen en zaterdag volgen er nog twee. In zijn 28 jaar lange carrière stond Marco Borsato al liefst vijftig keer in de Antwerpse muziektempel. Na deze week staat de teller dus op 53. "Ondertussen ken ik elk hoekje hier, ik voel mij volledig thuis in het Sportpaleis. Het zou maar gek zijn mocht dat nog niet het geval zijn", lacht hij tijdens ons interview vooraf.

Liefde voor Vlaanderen
Borsato’s eerste keer als soloartiest herinnert hij zich alsof het gisteren was. Vlak na zijn eerste succes met ‘Dromen zijn bedrog’ in 1994. "Voordien had ik al 22 keer opgetreden in het Sportpaleis met ‘Night of the Proms’, en het verlangen groeide om er ooit alleen te mogen staan. Weet je, alle groten der aarde hebben hier opgetreden, da’s fantastisch. Eens ik hier dan stond, is de liefde voor Vlaanderen begonnen — en die is nooit opgehouden. Maar pas op, Vlaanderen veroveren was helemaal niet makkelijk. Ik heb er heel veel energie in gestoken om van een handdruk een omhelzing te maken", vertelt hij. Maar dat is al lang geleden, getuigen de 55.000 fans die deze week speciaal voor hem naar Antwerpen rijden. «Het klinkt cliché, maar ik kom hier echt thuis. Ik ben ontzettend gelukkig», glundert hij.

Kosten noch moeite gespaard
Het startschot voor die drie thuismatchen gaf hij gisteravond — en met succes. Marco begon zijn ‘Thuis’-tournee al in november in Nederland — met lovende kritieken alom — maar voor zijn Vlaamse fans deed hij er nog een schepje bovenop. Met dertien muzikanten op de bühne en achter hen een imposante ledwall, waar een ‘levensboek’ te zien was. En met vuurwerk op het podium. De zanger liet zelfs speciaal een jasje ontwerpen met ‘Antwerpen’ op de rug. «Om wat kracht bij te zetten», klinkt het met z’n charmantste glimlach. Een klein detail, maar door z’n toeschouwers meer dan gesmaakt. Geen enkel zitje in de tribune was bezet, want zodra Borsato begon te zingen, stond het Sportpaleis recht — tweeënhalf uur aan een stuk, zonder pauze. "Kosten noch moeite hebben we gespaard, we wilden álles uit de kast halen."